De principes van Hynder en Ko 

Een paard is een prooi- en kudde dier. Van nature bewegen ze zich over lange afstanden in een grote groep met allerlei rangen en standen, soort, maten en sekses. Wanneer er gevaar dreigt zijn er paarden die het voortouw nemen en het gevecht aangaan, anderen bekommeren zich om de veulens, weer anderen lopen vooruit om een nieuwe, veilige haven te zoeken. Uiteindelijk overleven de sterke dieren en vallen de zwakkeren af.

Dit alles komt voort uit natuurlijk gedrag dat zich al duizenden jaren evolueert in de dieren. De leider van de groep, meestal een hengst, zorgt goed voor zijn onderdanen. Hij heeft meerdere leidende merries om zich heen die hij huishoudelijke taken geeft en op die manier vormt zich een management dat dagelijks de orde handhaaft. 

Als we terug willen naar die natuur, hebben we in Nederland eigenlijk niet genoeg ruimte. In landen als bv. Amerika, Australië en Argentinië zijn duizenden hectares aan ongerepte wildernis beschikbaar waar een kudde paarden zich goed kan redden. Er is genoeg eten, beschutting en ruimte om gevaar aan te kunnen en de groep veilig naar een andere plek te loodsen. Ondanks dat het bij ons nooit helemaal ideaal zal worden, doen we ons best om zover mogelijk te gaan in het vervullen van de natuurlijke behoeftes van de paarden. 

Om in ons kikkerlandje toch een aangename omgeving te creëren voor de paarden van Hynder en Ko hebben we een voormalig stuk grasland omgebouwd tot een zogenaamde "Paard Bewuste Huisvesting". Dit houdt in dat we bij alles dat we doen eerst kijken naar wat een paard nodig heeft, in plaats van onze eigen wensen voorop te stellen. Samengevat zijn dat de volgende dingen:
- Goed ruwvoer, (goede kwaliteit hooi en stro)

- Veel en schoon drinkwater,

- Ruimte om vrij te bewegen (paarden verblijven in een groot domein dat is ingericht met meerdere looproutes, voerplekken, rol- en ligplaatsen etc.)

- Kudde (socialisering, verzorging van mentaal en fysiek gestel)

- Diverse ondergronden (onderhoud van een goede, gezonde hoef)
- Beschutting (beschermend tegen wind, regen en zon)

Momenteel bestaat de kudde van Hynder en Ko uit 16 paarden en pony's van allerlei soorten, maten, zowel ruinen als merries en waaronder 3 muildiertjes.

Dit zijn allemaal prive-paarden. We geven geen reguliere lessen of instructies.

Onder nummer 3 lees je meer over wat wij met onze paarden doen, en vooral níet doen :)