Onze manier van omgaan met paarden 

Paarden zijn hyper sensitieve dieren, vele malen meer dan mensen zijn ze gevoelig voor aanraking, lichaamstaal, energie, spanningen en geluiden.
De huid van een paard lijkt dik maar is in werkelijkheid flinterdun. Wanneer er een vlieg op hun hals zit voelen de talloze zenuwen dit en trillen ze net zo lang tot hij weg is. Kun je je voorstellen wat een paard voelt als wij ze aanraken met onze handen of lichaam (voeten!) ?


Als iemand zich in de buurt van een paard bevindt kan het dier direct aanvoelen in welke stemming diegene is, wat de intenties van die persoon zijn en welke verwachting het dier van de mens kan hebben en vice versa. Op het moment dat je een goede verstandhouding met jouw paard hebt kunnen de kleinste gebaren al volstaan om het dier te laten doen wat je vraagt. Bijvoorbeeld met een handgebaar, zachte aanraking of stemgebruik. Het is volstrekt onnodig om met harde hand iets van een dier van +/- 500 kilo te eisen, terwijl je het ook aardig kan vragen. Vanzelfsprekend zal de reactie van het dier dan ook vriendelijker zijn dan bij dwang. 

De eigenaren van de paarden van Hynder en Ko hebben een mooie, buitengewone visie op het houden van en omgaan met paarden.

In plaats van te eisen, vragen we de paarden om hun medewerking.

Vanuit een wederzijds begrip en respect. Op het moment dat het paard zich vertrouwd voelt bij diegene die voor hem staat zal hij niet veel redenen hebben om nee te zeggen.

Echter, wanneer er omstandigheden zijn waarin het dier zich beter voelt door in de kudde te blijven, bv. doordat hij zich niet optimaal voelt, er onrust is in de kudde of hij de nieuwe situatie nog niet vertrouwd (bv. het uit de kudde halen, naar een wellicht onbekende plek met onbekende activiteiten), kan het zijn dat het paard blokkeert en niet mee kan werken. Dit is niet omdat het paard het niet wil. Als wij eerlijke, sterke en goede leiders zijn zal het paard ons vanuit die berusting volgen. Wanneer wij onzeker zijn als leiders, zijn we geen veilige haven voor het dier en zal het lastig voor hem zijn ons te volgen. 

Als het ons op dat ogenblik lukt om toe te geven aan die wens, beloon je het dier voor zijn oprechte gedrag en geef je hem het ultieme kado.

Namelijk de rust, vrijheid en het respect om terug te keren naar zijn vertrouwde omgeving en soortgenoten. 

Door op deze manier met paarden om te gaan geloven wij dat we de mooiste samenwerking tussen mens en dier kunnen realiseren.

Zodat beiden naar hun volle potentie kunnen leven en handelen en we werkelijke rijkdom kunnen ervaren. 

Dit houd in dat we niet fanatiek en actief rijden, dressuurmatig bezig zijn, prestatiegericht of over-ambitieus.

Maar ongedwongen plezier hebben met onze paarden, want dat is uiteindelijk de weg naar wederzijds geluk. 

Niet moeten, maar kunnen, mogen en wíllen!